Tájház

IMG_1578Kedves Látogató!

Tájházunk bejelentkezés alapján látogatható.
Bejelentkezés:

Hénesné Hermann Juditnál, a Tájház vezetőjénél:
Küngös, Kossuth L. u. 38. Tel.: 06/20 775-22-41

vagy

Önkormányzat Küngös
Kossuth L. u. 30.
06/88 441-438

 

 

2010:

“Falumúzeum avató ünnepség

Gyors egymásutánban hat eső. Izgulhattunk amiatt, hogy milyen idő vár ránk Küngösön a június 24-i falumúzeum avató ünnepségen, amelyet csakis szabadtéri rendezvényként tarthattak meg. Szerencsére a vizes sor megszakadt. Már előző napon sem esett, de erős szél fújt. Másnap szakadozott a felhőzet és csökkenő szél járt, majd ez utóbbi is alábbhagyott. Ideális körülmény a jeles naphoz!
Objektumaik, polgári és kulturális köreik némelyikével dicsekedhetnének az itteniek, hisz jóval népesebb települések sem rendelkeznek különbekkel. És most itt egy újabb gazdagodás, amilyennel sajnos még kevés helység büszkélkedhet. Már 2007-ben megfogalmazódott a gondolat: jó volna afféle falumúzeumot, tájházat létesíteni. Azóta szüntelenül napirenden volt a terv, és gyűltek a régi tárgyak, eszközök. Kiváló ötletnek bizonyult a vasúti őrház hasznosítása bizonyos átalakítások, szépítések után.
Június 24-én délután szépszámú közönség gyűlt egybe a kijelölt épület terén. Nemcsak helyi lakosok, a szomszédos községekből is sokan érdeklődtek a Küngösön történtek iránt. Szabó Gergely polgármester köszöntötte a szereplőket és a közönséget. Röviden ismertette az elvégzett munkát, és kifejezte reményét, hogy ezután is gyarapodnak majd a tárgyak és a relikviák, melyek eleink küzdelmes életébe, a népi kismesterségek világába engednek bepillantani. – Ha már otthon nem is – említette a polgármester – , itt fölidézhető lesz a múlt, mely által jobban érthető a jelen, és bizakodóbban tekinthetünk a jövő elé.
Az új intézmény vezetője Hénes Imréné Jutka asszony, aki eddig is legtöbbet jeleskedett a gyűjtőmunkában. Miközben a kultúrcsoportok szerepeltek, Hénes Imre „főszakács” irányításával készült a finom gulyás, ifj. Keszei Lajos mézes bemutatóval, kóstolóval kedveskedett, Forró Zsoltné beavatta a csuhézás rejtelmeibe az érdeklődőket, Kotroczó Istvánné és Bíró Zsoltné a helyi Szociális Szövetkezet termékeit ismertették.
A művészeti előadások sorát a helyi kicsik lelkes tánccsoportja nyitotta meg Kreutz Károly vezetésével. A csajági volt nyolcadikasok vidám jelenetét harsány derűvel fogadta a közönség. Ez a produkció Stampelné Géringer Márta igazgatónő nevéhez fűződik. Eddig is sokat fejlődött a küngösi ifik citerazenekara, Bollók Attila irányító kezemunkája tovább gazdagította, színesítette repertoárjukat. Igen népes csoporttal szerepelt a kenesei művészeti részleg Egyed Bernadett vezetésével, volt, hogy egyszerre tucatnyian furulyáztak, klarinétoztak magas színvonalon. Közben megérkezett Beke Zsolt atya, aki előbb a jelenlévő és az összes későbbi érdeklődő számára osztott áldást, majd az átalakított, szépen rendbe hozott épület felszentelésére került sor. Szertartását a jól ismert s ezúttal nagyon is aktuális házi áldás hangsúlyozásával fejezte be. A Pályavasúttól Csilléri Béla szárnyaskerék ajándékkal lepte meg a múzeumot, ezzel is erősítette a kapcsolatot az otthont adó vasút és a helyi lokálpatrióták között. Ugyancsak a régmúlt tárgya az a figyelmeztető tábla, amely ezt a szöveget tartalmazza: „ Ha szól a csengetyű, a sorompók közé menni tilos. Ha köztük vagy, sietve távozz!” Ezen kicsit elmosolygunk is, de nemcsak derűvel, hanem – ismerve a szárnyvonal „szüneteltetését” – kicsit szomorkásan is.
Szíves kép tárul elénk a tájházban. A közeli és távolabbi múltból sok minden emlékeztet bennünket. Külön is megemlítjük azt a működtethető szövőszéket, mellyel a Küngösről elszármazott Bogárné Kuti Andrea ajándékozta meg szülőföldjét. A finom vacsorát követően tűzgyújtás emlékeztetett a Szent Iván éji népszokásra, majd csillagászati előadás és bolygófigyelés zárta a falumúzeum avató ünnepségét.

Márkus Zoltán”