Szent Kinga Templom

Magyarország egyetlen Szent Kinga tiszteletére épült templomát 2013. november 9-én Dr. Márfi Gyula akkori veszprémi érsek-metropolita szentelte fel. A nyolcszög alaprajzú templom minden egyes építési eleme szimbolikus jelentést is hordoz magában. Alapkövét 2004-ben helyezte el Gyűrű Géza pápai prelátus, általános érseki helynök. A közel kilenc évig épült templom helyi és lengyel hívek adományaiból készülhetett el. 2012 óta minden évben megtartják a július 24-i búcsúünnepet a templom patrónájának, Árpád-házi Szent Kinga királylánynak ünnepén. Beke Zsolt, a templomot építtető plébános 2000.-2020. augusztus 1-ig tölthette be a berhidai plébánosi címet, így volt egyben falunk plébánosa is. Dr Udvardy György érsek 2020. augusztus 1-jétől személyi változásokról döntött a Veszprémi Főegyházmegyében, ami esetünkben területi változással is járt. Zsolt atyát kinevezte a nemesgulácsi plébánia plébánosává. Küngös, Csajág és Balatonfőkajár egyházközségeket a Berhida Római Katolikus Plébániától a balatonkeneseihez csatolta. Dr. Balázs Pál balatonkenesei plébános nyugalmazása miatt Medveczky Miklós atyát nevezte ki a balatonkenesei plébánia plébánosává.
A szentmisék rendje: minden hónap 2. és 4. szombatján 17.30 óra.

Templomunkat a következő napokon előzetes bejelentkezés nélkül is látogathatják:
hétfő, szerda és péntek 10.00-12.00 és 14.00-16.00.
Kérjük, hogy amennyiben csoporttal érkezik (min. 10 fő), valamint szeretné kérni a templom bemutatását, azt jelezze előre a szentkingatemplom@gmail.com címen.

„SZENT KINGA SZÜLETÉSNAPJA”

Nagy örömben volt része a Küngösi Római Katolikus Egyházközségnek

Március 03.-án (szombaton), amikor Lengyel barátainkkal együtt megünnepelhettünk

Árpád-házi Szent Kinga, épülő templomunk védőszentjének születésnapját.

A szentmisét és az ünnepi alkalmat az Országos és a XVII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi

Önkormányzatokkal és a helyi Küngösi Önkormányzattal együtt szerveztük meg.

A Lengyel – Magyar Baráti Társaság is képviseltette magát az ünnepen, valamint a Budapesti Lengyel Plébánia közössége is, Plébánosukkal és a Szent Kinga Kórussal együtt, Akik a szentmisén énekkel örvendeztettek meg bennünket.

A szentmise elején a Csajági Református Általános iskola gyermekei kis műsorral köszöntötték a Jó Istent és a megjelenteket.

A szentmisén vendégünk volt Roman Kowalski Úr a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövete és Felesége. A szentmisét követően pedig megáldásra került, Beke Zsolt plébános és Dusicza Ferenc református lelkész által, egy emléktábla, amely a templom három harangjának Lengyelországból való származását és a Lengyel és Magyar baráti szeretetünket örökíti meg.

A templomépítés is szép fázisába érkezett, az ünnepre már látogatható lett a templomtér. A napokban megérkezett az oltár, felkerült az altemplomból már az orgona, s a Csajági, Balatonfőkajári, küngösi és a környékbeli gyermekek munkáiból szép kiállítás várta a templomba érkező híveket. A csajági iskolások, tanári irányítással, sok szép képet, maketteket, a balatonfőkajári gyerekek pedig és egy a Szent Kinga legendáit ábrázoló szárnyas oltár és képeket készítettek.

Köszönve mindenki munkáját, imáját és adományait, Beke Zsolt plébános és Szabó Gergely Küngösi Polgármester.