Bemutatkozás

Köszöntöm a kedves Látogatót!

Engedje meg, hogy néhány szóval bemutassam Önnek községünket, az itt élő emberek életét, mindennapjainkat.

Küngös Község FaluházKüngös a Balaton keleti partjához közel, Balatonkenesétől 9 km-re, Veszprém megyében található. Egyes források szerint nevét a települést alapító IV. Béla király leányáról, Kunigundáról kapta- ma Árpádházi Szent Kingaként tartjuk számon. Kunigunda besenyő változata volt Kingus- abban az időben még éltek besenyők a környéken. Ennek emlékét őrzi a Falu-ház mellett található Kingus-park elnevezése is.

Az idelátogatóknak mindjárt feltűnhet a szépen gondozott, virágos falukép a sok gyermek és fiatal. Küngös lélekszáma jelenleg 580 fő, ebből 16 család külterületi lakóövezetben, Bakonymajorban él a településhatártól 4 km-re.

A Polgármesteri Hivatalban működik a Balatonfőkajári Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltsége, így a lakosság a hivatalos ügyeit helyben intézheti.

1996 óta tagja településünk a Kelet-balatoni Kistérségnek, mely Balatonalmádi központtal működik (www.keletbalaton.hu). Közös összefogással valósítjuk meg a térségben megoldásra váró fejlesztéseket, feladatokat.

Terveink nagy része a Balaton közelségére, s az eredeti falusi környezet, a mezőgazdasági kultúra fennmaradt hagyományainak bemutatásra épülő idegenforgalom, vendéglátás kibontakoztatását tartalmazza. Ezen tevékenységünkhöz keressük a társakat, segítőket. Infrastrukturális adottságaink kiválóak hiszen 120 főt befogadó színháztermünk, önálló könyvtárunk, nagy sportpályánk, árnyas játszóterünk és pihenőparkunk van, 2010. júliusában pedig felavattuk gazdag gyűjteménnyel rendelkező Falumúzeumunkat, s ezen felül a küngösi vendégszeretet és a kiváló programszervező csapat biztosít garanciát céljaink megvalósításához. 2000-ben épült a minden igényt kielégítő új Egészségház, s 2002-ben egy a testvér-települési együttműködés kapcsán felépített vendég-ház. Kulturális életünk egész évben nagyon aktív, változatos programokkal, eseményekkel kapcsolódunk be országunk kulturális életébe így biztosítva a falu közösségének színvonalas művelődését, szórakozását. Településünk jövője szempontjából meghatározó, hogy az országos átlaghoz képest jobb demográfiai mutatókkal bírunk, s célunk, hogy helyben tartsuk a fiatal nemzedéket, itt segítsük boldogulásukat, így válva család-barát településsé. Civil-szervezeteink nagy része is a fiatalokhoz kapcsolódik: Diák-klub, Ifjúsági-kör, Citera-zenekar, Küngösi Színjátszó Kör, Küngösi Szabadidő és Sport Egyesület, “Küngösért” Alapítvány; de megtalálhatóak községünkben a Polgárőrök és a Faluszépítők is. A már említett testvér-települési együttműködésünk kapcsán – mely a németországi Brandenburg tartományban található Güterfeldével 1996-ban alakult (www.stahnsdorf.de) – évről-évre 12 gyermek jut el falunkból Németországba üdülni, s a német nyelvet és európai polgárságot tanulni. E mellett heti rendszerességgel megszervezett tánctanfolyammal, kézműves-foglalkozással, könyvtárszolgáltatással internet-hozzáféréssel, és alkalmankénti védőnői életmód-előadásokkal segítjük gyermekeink egészséges fejlődését, tanulását. Tervünk a zeneiskolai oktatás helyi megszervezése, valamint a nyugdíjas-klub megalakítása és tevékenységének segítése. A falu közösségi életének szervezését nagyban segíti a havi rendszerességgel megjelenő KÜNGÖSI KISBÍRÓ mely tájékoztatást ad, és kedvcsinálót nyújt a várható programokhoz, s beszámol az eltelt időszak eseményeiről.

Köszönöm megtisztelő figyelmét, s kérem személyesen is látogasson el hozzánk, ismerje meg szeretett falunkat, vegyen részt valamely meghirdetett programunkon! Látnivalóban igen gazdag Küngös és környéke, akár családi- vagy iskolai kirándulást, bicikli-túrát szervez a kedves látogató, szíves örömest segítünk a programok megtervezésében, lebonyolításában!

Szabó Gergely
polgármester